woensdag 5 maart 2014

Figurantenrol

Er zijn van die tijden dat alles voorbij kabbelt. Het geheel is goed afgesteld en loopt op rolletjes. Het gevoel alsof het lente wordt en dat elke dag opnieuw. Geen vuiltje aan de lucht. Het draait. Vanaf een afstand kijkend ben ik intens gelukkig. Het gaat goed. Zelfs in ons hectische gezin kennen we deze tijden. Dat het niet alleen maar professioneel opvoeden is. Dat ik niet 24/7 bewust mijn pedagogische kwaliteiten aan het in zetten ben. Dat het vanzelf lijkt te gaan. Dat ik vanuit mezelf sensitief reageer. Ik de kinderen in huis even thuis zie zijn. Wanneer buitenstaanders op zo'n moment een kijkje in ons gezin hebben, zouden ze wellicht iets totaal anders waarnemen. Het is namelijk bijna onmogelijk om in deze setting, met deze bijzondere kinderen, een gewoon gezin te zijn. In mijn beleving is het zoals het zou moeten zijn. Hier en daar een kind wat even uit de ban springt, maar al bij al geen grote incidenten. Bijna een gewoon gezin.
Dan zijn er van die tijden dat het wel een overdreven actie film lijkt. Zo eentje waarin je met je mooiste sportwagen een helicopter uit de lucht rijdt/vliegt. Dat je van alle kanten af beschoten wordt. De hele wereld je dood wil hebben. Je nergens veilig lijkt te zijn. Je ternauwernood een ontploffing overleeft maar er nog nooit zo sexy hebt uitgezien. Beetje zo'n soort film.
Wanneer we in dat soort tijden verblijven, ik lijk er momenteel midden in te zitten, dan moet ik zo nu en dan even naar adem happen. Alles in me staat op scherp. Ergens kan er een onverwachte kogel de hoek om komen die ik niet voorzien had. In mijn eigen film speel ik de hoofdrol. In de film van de gezinhuiskinderen ben ik slechts een figurant. We weten allemaal, hoe mooi zo'n figurant er ook uit ziet, het is nooit zeker of de figurant de film zal overleven. Heftig maar een feit.
Zo dendert deze week voorbij. Een week waarin dromen uit komen. "Mam ik hoop zo dat de politie een keer bij ons thuis komt" zei Aiden maandagochtend. Nog geen dag later ging zijn droom in vervulling. Zo snel kan het gaan.
Tevens een week waarin verloren schaapjes zijn terug gevonden. Het is best jammer dat ik zo weinig kan vertellen over hoe het er allemaal aan toegaat. Mijn blog zou zoveel smeuïger kunnen zijn. Wellicht, zonder de wet der privacy, zou ik er misschien zelfs wel dik geld mee kunnen verdienen. Reinout Oerlemans zou er een smak geld voor over hebben. Dit is goud. Geen realitysoap was zo dynamisch.
Maar daar doen we het natuurlijk niet voor. We doen het voor de kleine vonkjes die dit werk zo bijzonder maken. Alhoewel ik maar een figurant ben, niet zeker van mijn bestaansrecht. Weet ik wel hoe ik de rollen kan omdraaien. Hoe ik ervoor kan zorgen dat ik in mijn eigen leven de hoofdrol blijf spelen. Hoe ik ervoor kan zorgen dat ik blijf stralen. We schakelen gemakkelijk van opvoedstijlen. We zijn creatief en vindingrijk. Wetende hoe onbelangrijk een figurant ook mag lijken. De figurant kan een onuitwisbare indruk achterlaten. Een indruk die alles voor goed zal veranderen. Zo hopen wij met onze figurantenrol een bijdrage te leveren. Mee te spelen in een film die uiteindelijk goed af zal lopen. Een film die alles in zich heeft een mislukking te worden. Die film veranderen zodat het een Goudenkalf kan ontvangen. Een film waarin het niet gaat over drank, drugs, seks en veel geld.  Gewoon een feelgood movie van gewone mensen die gewone levens lijden. Levens waarin de hoofdrolspelers goede papa's en mama's zijn. Waarin ze gelukkig getrouwd zijn en genieten van de vonkjes die het leven zo bijzonder maken.
Mijn eigen film verander ik straks ook even in een gewone familiefilm. Stift ik mijn lippen rood en speel ik de hoofdrol. We gaan heerlijk eten met onze eigen kleintjes in een gezellig restaurantje. Vanavond kruip ik dan, op onze vrije avond, dicht tegen mijn grote liefde aan. Mijn mooie lieve man, die misschien niet hele stoere dingen doet,  maar met een hart van goud. Een hart dat groot genoeg is, om samen met mij, voor deze kindertjes te zorgen. Kijken we samen naar een film, die nog bizarder is dan de film waarin we zelf spelen.

This is your time to fly away and chase all your dreams.
Remember life is like a play, you must act each scene with passion
embracing and enjoying the part.
If you should ever get lost along the way.
Look at the stars, take a deep breath and follow your heart.

Liefs Priscilla

Geen opmerkingen:

Een reactie posten