zaterdag 23 augustus 2014

Dertig!!!

Een jongetje rent mijn slaapkamer in. Geeft me een knuffel en rent de kamer weer uit. Ik doe een oog
open en zie het zonlicht door de gordijnen heen. Het is een nieuwe dag. Het is een dag waarvan ik hoopte dat het aan mij voorbij zou gaan. Met mijn handen wrijf ik in mijn ogen. Strek me uit en hoor beneden stemmetjes smoezen. Nog even draai ik me om. Hopend dat het een droom is. Ik durf niet te ontwaken. De angst, voor de tijd, is overheersend.
Voetstappen op de trap. Ze komen dichterbij. De deurklink gaat langzaam naar beneden.
De deur zwaait met een donderend geraas open. Voor ik het me kan beseffen ben ik bedolven onder de kinderkusjes. Handjes in mijn nek. Grote ogen kijken me aan." Mama je bent jarig" klinkt een stem.
Vluchten kan niet meer, ik ben nu echt dertig.

Na al het uitpak werk, nog meer kusjes en knuffels, sla ik de dekens van me af. Stap uit mijn, onder papier bedolven, bed. Recht mijn rug en loop met knikkende knieën naar de badkamer. Nu komt de confrontatie. Nu zal ik in de spiegel moeten kijken. Het gezicht van een dertigjarige vrouw onder ogen moeten zien.
Ik haal diep adem en vind de moed om mezelf in de spiegel te bekijken.
Wat schept mijn verbazing het is nog hetzelfde gezicht als gisteren. De fijne rimpeltjes zijn niet ineens veranderd in diepe groeven. De grijze haren overwoekeren niet spontaan mijn hoofd.
Nee het valt best wel mee. Met make-up is er echt nog wel iets van te maken.
Ik kan het wel van de daken schreeuwen. Ik ben dertig het valt wel mee.
Het komt wel goed. Ik ben een dertiger met jeugdpuistjes en een beugel. Dat verjongt het plaatje minstens met een paar jaar. Zo kan ik nog best even voor de dag komen.
Ik ben een dertiger met drie plus drie kinderen. Een lieve man, Guus de kat en twee dikke vette vlaamse reuzen.
Ik ben dertig en ik leef. Geniet en sta midden in het leven. Dertig is nog piepjong. Geloof me maar.

Vandaag ga ik genieten met mijn gezin. Volkomen zorgeloos zijn. Nadenken over wat ik allemaal wil doen het komende levensjaar.
De dag dat ik dertig ben, als een vonkje laten zijn.
De rest kan wel even wachten. Vandaag is mijn dag.

Het wijst erop dat je geen échte zorgen hebt, als je je zorgen over je leeftijd maakt.
-Harry Mulisch

Liefs Priscilla
2 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd. Ik maak me geen zorgen over mijn leeftijd. Misschien een teken dat ik échte zorgen heb? Ik vind het een sprankelend blogje en hoop dat je een prachtige dingen mag beleven in je leven. Iedere dag is een nieuw geschenk.

    BeantwoordenVerwijderen