donderdag 31 december 2015

Nog liever zijn

Tussen de voorbereidingen door, van ons jaarlijkse feestje, neem ik tijd om deze post te schrijven.
Even terug kijken op een bijzonder verrassend jaar. Een jaar waarin zaken anders liepen dan verwacht, een jaar van volheid, rust en liefde. Mijn voornemen voor het jaar 2015 was duidelijk, ik zou liever voor mezelf zijn. Nee niets van afvallen, gezonder leven, meer sporten of iets in die trant. Maar een jaar waarin ik lief zou zijn, lief voor mezelf. Momenten waren er waar ik me afvroeg waar ging het mis? Waar ben ik mijn ultieme doel voor 2015 uit het oog verloren? Dan stond ik stil en besefte ik, dat ik, weer een behoorlijk eisenpakket voor mezelf had neergelegd. En maar reflecteren en mezelf maar proberen aan te passen, te verbeteren te veranderen. Wanneer zo'n moment van totale verstandsverbijstering zich aandiende nam ik een grote hap en vulde mijn longen met zuurstof, liet spontaan, doch met enige voorzichtigheid, alles uit mijn handen vallen. Stapte in de auto en zocht een tweedehands winkeltje op. Snelde naar de rekken vol met boeken, liet mijn handen over de oude versleten kaften aaien en kwam tot rust. Al snuffelend tussen de vergeelde bladen zocht ik naar literaire parels om mijn leven mee te verrijken. Met een stapel vol verstofte schatten verliet ik de winkel en pakte me leven weer op, daar waar ik het uit mijn handen had laten vallen.

Maar voordat ik weer deed wat er van me verwacht werd, maakte ik plekjes vrij in de boekenkast. Van een afstandje keek ik naar al dat kostbaars en voelde ik werkelijk kriebels in mijn buik. Ik pakte de boeken dan weer even vast en begon er in te lezen. De verhalen nodigde me uit mee op reis te gaan naar gebieden die ik nog niet kende. Geregeld verzonk ik in werelden die voor het oog niet zichtbaar waren en werd ik zomaar opslag verliefd op een personage uit een boek. Er deden zich het afgelopen jaar zelfs momenten voor dat ik vier tot vijf boeken tegelijk aan het lezen was. Dan was ik soms zomaar ineens verliefd op wel vier personen te gelijk. En dat dan nog naast mijn verliefdheid op de meest geweldige man die er maar bestaat, mijn eigen vent.
Die man is ook behoorlijk lief voorzichzelf geweest. Ook hij heeft wat boeken gelezen maar vooral zijn passie gevonden in het koken. En in het bijzonder het buiten koken met de BBQ of de rookoven.

Ja hier in huis zijn we lief geweest, voor onszelf, we hebben ons overgeven aan onze passies.  Je zou denken dat er weinig terecht is gekomen van alles waar we de verantwoordelijkheid voor dragen. Niets is minder waar, we hebben bergen werk verzet. We hebben meer doelen behaald dan ooit ervoor, de kinderen zijn opgebloeid en we staan op het punt nog een aantal belangrijke slagen te slaan. Een makkelijk jaar, dat niet eerder intens, waar we opnieuw geconfronteerd zijn met onbegrip, verdriet, afwijzing en het besef dat mensen je hart niet kennen. Daarnaast ook een jaar van uitzonderlijke vreugde, vriendschap, liefde, voorspoed en bovennatuurlijke gunst.

Het was een goed jaar en voor 2016 zal ik daarom niet teveel van mezelf eisen. Maar alleen dat ik nog liever voor mezelf zal zijn. Laat 2016 een jaar zijn waar we andere inspireren lief te zijn, liever voor zichzelf. Laten we vonkjes uitdelen en een bron van inspiratie zijn.

Tomorrow is the first blank page of a 365 page book. Write a good one!

Liefs Pris
1 opmerking: