dinsdag 19 juli 2016

Een herinnering naar vrijheid

Een koele zomeravond. De zon valt langzaam in slaap en de maan luidt de nacht in. Een oude man steekt een sigaar op, bestelt een biertje en besluit dit moment te koesteren. Terwijl hij een teug van zijn sigaar neemt, voert een herinnering hem terug naar een ver verleden.

Samen met zijn geliefde op een terras, aan een strand, met de Griekse zon, die een gouden schittering in haar, haar doet oplichten. Haar prachtige lach, haar oprechte liefde voor hem, wekt een vuur van verlangen in zijn binnenste. Wat een prachtleven, vol geluk en uitdaging, verdriet en pijn, verlangens en dromen, gedurfde keuzes die hen naar onontdekte bestemmingen hebben gebracht.

Zo hier op het terras kijkt hij tevreden terug. Dankbaarheid, al die jaren heeft hij voor haar kunnen zorgen. Waar ze met zijn tweetjes hun kinderen hebben zien bloeien. In vrijheid omdat ze beide besloten daarnaar te streven. Los van hersenspinsels verbonden aan een ideologie, die hun denken zou manipuleren. Ze besloten daarvan los te breken, een weg te banen, te onderzoeken, om vrijheid te ontmoeten. Zodat de kinderen, vrij van religie, op konden groeien. Hij weet het nog goed, de wereld stond in vuur en vlam, veiligheid en vrijheid, waar de voorvaders voor hadden gestreden, was niet meer vanzelfsprekend. Haat en verderf, was opnieuw in opkomst, een ieder was bezig met zichzelf, in de waanzin van een narcistisch tijdperk. Ook zij waren egoïstisch, ze besloten te kiezen voor zichzelf en de kinderen die aan hen waren toevertrouwd.
Geen keuze voor succes, maar een keuze van vrijheid. Want het leven in vrijheid is een kostbaar goed, dat niet koesteren, is uitgesloten. Niet discutabel, je waardeert het, punt.

Zijn biertje is bijna op, hij kijkt naar de lege stoel naast hem. Tranen wellen op en hij beseft dat ook zijn tijd nadert. Dat hij in een korte tijd van nu afscheid zal moeten nemen, van deze wereld. Een wereld vol gekte, waar hij van is gaan houden. Het verlangen naar haar is groter, dan het genot van het leven. Hij wil bij haar zijn, tot in de eeuwigheid. Zijn tijd is daar, hij heeft geen spijt, hij is blij dat hij risico's heeft durven nemen. Want een leven is geen leven wanneer het gevangen is, probeert te voldoen aan wat de maatschappij ervan verlangt. Nee, een leven wordt pas geleefd wanneer er losgebroken wordt, een individu ontdekt waarvoor het op aarde is gezet, het kiest voor vrijheid en het doorgeven daarvan.

Vrijheid kun je verwoorden
verbeelden
verdraaien
maar waar blijf je
als je het niet kunt ervaren
-Patrick Mundus

Liefs Pris


Geen opmerkingen:

Een reactie posten