vrijdag 12 augustus 2016

een schat van openbaring

Een sprong heb ik gemaakt, alsof mijn oogschellen eraf gevallen zijn, zie ik het nu helder voor me. Een stap vooruit, mijn eerste echte ontdekking tijdens mijn zoektocht. Eigenlijk wist ik het diep van binnen al, doch was er een vonkje nodig, om deze vlam aan te wakkeren. Bewust heb ik me afzijdig gehouden van elke vorm van christelijke propaganda die de standaard wegen verkondigt. Die de gebaande wegen tentoonspreidt, met net weer een ander sausje, om op deze wijze het kerkleven op te leuken en aan te wakkeren. Niets van dat alles, ik ben met een open hart mijn weg gegaan en heb me begeven op wegen die ik nog niet eerder bewandeld had.

Ik geef toe, met knikkende knieĆ«n en in mijn hoofd bijbelteksten, die ik als een mantra afspeelde, in de hoop beschermt te zijn tegen verkeerde invloeden. Voor de niet gelovige onder ons klinkt dit wat belachelijk, voor mij die nog vol zit met religie, een noodzaak. Met een bonzend hart had ik iets nodig voor houvast. De mist in, stapje voor stapje hoger de berg op, het onbekende terrein, vertrouwende, dat het me dichter bij het hart zal brengen. Door stil te zijn, te luisteren, te kijken en te lezen, heb ik een ontdekking gedaan. Diep in mijn hart heb ik een schat van openbaring gevonden. 
Altijd dacht ik dat mijn bestemming iets was voor in de toekomst, dat het leven van je blauwdruk een einddoel is. Een status van succes, een punt waarvandaan je terugkijkt en ziet dat het goed is geweest. Het einde van je pelgrimstocht, het verschijnen in Sion daar God ontmoetend, gearriveerd zijn, dat is waarvoor we gemaakt zijn. Maar dat is niet waar, zo heb ik ontdekt, het leven van je blauwdruk, het achterna jagen van je bestaansreden, is juist de reis. Het gaat niet om het einddoel, het gaat om het zijn. Het leven in het hier en nu en daarvan te genieten. Je niet druk te maken over de dag van morgen, maar intens te genieten van vandaag. Deze dag te kijken naar de regendruppels die de aarde bewateren en versteld staan van de kracht van de schepping. Stil zijn en naar je hart luisteren, want daarin zitten kostbaarheden verborgen. 

Wat een klein miezerig onderkruipertje ben ik toch. Wat een kleindenkend wezen, dat ik nu pas besef dat ik dat allemaal al zei, maar het nooit echt begreep. Gisteren in bed drong het tot me door. Terwijl ik weer aan het nadenken was over alle moeilijke keuzes die er voor me liggen. Een stem klonk in me binnenste, nam me mee op reis in mijn gedachtes, nam me mee terug in de tijd en liet me stilstaan, bij momenten in mijn leven die ik gemist heb. Momenten waarvan ik pas achteraf heb kunnen genieten, ik beleefde ze maar genoot niet, omdat altijd er een hoger iets te bereiken was. Altijd kan het beter, elke mijlpaal is slechts een opstap naar iets groters. Dat moet anders, dat zal mijn eerste leermoment zijn, mijn eerste ontdekking van mijn nieuwe reis, die ik me eigen zal moeten maken. Ik moet leven in het moment, de geuren en kleuren opsnuiven, het ervaren en genieten zonder ook maar te verlangen naar erkenning en succes. Want ik ben hier niet om altijd maar te knokken en te bouwen aan iets wat groter is, ik ben hier om mensen te inspireren, compassie te tonen naar mijn mede mens, met een glimlach de ander zijn dag te kleuren. De last van iemand anders te verlichten, daarvan te genieten en te weten dat zelfs een kleingebaar voldoende is. 

Voor vele wellicht geen vernieuwende kijk, voor mij echter een waardevolle schat, een openbaring die me verder helpt om dichter te komen bij de essentie. Dus we voeren verder mee, de wind zal mij de juiste richting inblazen, ik verzamel driftig mijn vonkjes en beleef het moment. Vandaag zal anders zijn, dan gisteren en morgen. 

remember that wherever your heart is, there you will find your treasure. - Paul Coelho

Liefs Pris 

5 opmerkingen:

 1. Prachtig Pris en heel herkenbaar! Dank voor het delen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. moooooiii, het hart ontdekken ! Priscilla, ik las vanmorgen een aantal hoofdstukken uit een al oud, maar nog niet door mij ontdekt/gelezen boek van een pas vorig jaar ontdekte lievelingsschrijver, Charles Martin. Dat boek, Rimpelingen, gaat over het leven van een man die wanhopig streefde naar iets wat op het cruciale moment mislukte en daarna eigenlijk zonder echt te leven maar bezig was met "niet-leven" / overleven / niet in zn bestemming komen ... Het raakte me, het zelfde thema ... leef je het leven zoals Hij het bedoeld heeft (of eigenlijk maar vooral - vaak onbewust - het leven dat onszelf (mis)gevormd heeft) ... een diepe ! Mooi om je bewustwording/ontdekking te lezen en naar deze kern (je bestemming in Hem) toe te groeien ... (sorry voor mn uitgebreide reactie, maar iets haakt aan wat ik zelf ook net beleefde) ... groet, Henk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een heerlijke uitgebreide reactie. Prachtig, je hebt me nieuwschierig gemaakt naar het boek❤️
   Ik ga de schrijver eens opzoeken. Groetjes Priscilla

   Verwijderen
 3. Jouw verwoording is prachtig. Je hebt een gave met woorden. Mijn Nederlands schrijven heeft een flinke klap opgelopen na al deze jaren in America. Dus jouw juist Nederlands is een beetje als muziek voor mij. En de openheid die jij deelt in je nieuwe reis is hartverwarmend. Ik ben op een zelfde pad. Een paar jaar geleden werd ook ik met dit geconfronteerd en ben een nieuwe weg ingeslagen. Het dagelijks leven en liefde van elke dag is nu zoveel meer van belang dan iets waar we altijd maar naar naartoe werken. Geniet, lieve Priscilla, van alles. Je ziet de Heer's liefde en mooie creatie in de kleinste dingen. Ik kijk uit naar jouw reis, ik leer met je mee. Thanks for sharing your heart. Xoxo Joyce King

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Joyce, wat zijn er toch veel mensen op reis, op ontdekkingstocht. Bijzonder om te zien, door de vele berichtjes heen, dat ik niet alleen op mijn ontdekkingsreis ben. Maar dat heel veel andere, juist degene van onze leeftijd, deze reis maken. Los van religie, los van alles wat ons geleerd is, in vrijheid ontdekken. Bijzonder, hoop jullie weer eens rondom een BBQ te treffen, met elkaar het leven vieren, te troosten en van elkaar te leren.

   Verwijderen